Mitybos specialistės Deimantės Rapalytės teigimu, mėgautis maistu – privaloma! Tačiau pakeisti mitybos įpročius bus sunku, jeigu įstatysite save į rėmus, pradėsite save riboti, skaičiuosite kiekvieną kąsnį, o vėliau persivalgysite. Tad kaip žengti pirmuosius žingsnius sveikesnės mitybos link?
1. Pusryčiai + miegas + 80/20 taisyklė
Visų pirma, jeigu dar neįpratote valgyti pusryčių, nuo šiandien pradėkite tai daryti! Maistingi bei sotūs pusryčiai apsaugos nuo vėlyvo persivalgymo, taip pat turėsite daugiau energijos.
Antra, būtinai skirkite laiko kokybiškam miegui, kadangi tyrimais įrodyta, jog žmonės, kurie miega mažiau negu 7–8 valandas, suvalgo daugiau nesveiko maisto.
Trečia – laikykitės 80/20 taisyklės. 80 proc. skirkite maistingai bei sveikai mitybai, o likusią dalį palikite savo mėgstamam maistui ar desertui. Psichologai teigia, kad įspraudus save į labai griežtus rėmus, kyla natūralus pasipriešinimo instinktas, todėl dietos neveikia.
2. Be cukraus – misija įmanoma
Išvengti cukraus lengviau, kai daugiau gaminate namie, nes tik tada žinote, ką įdėjote į patiekalą. Netgi nesaldūs maisto produktai, tokie kaip duona ar įvairūs padažai, savo sudėtyje turi cukraus. Geriau valgyti kuo grynesnį maistą, pavyzdžiui, rinktis saują riešutų ar vaisių, o ne javainių batonėlį, kuriame vietoje cukraus dažnai dedami gliukozės ar kukurūzų sirupai.
3. Mineralinės medžiagos – būtinos
Organizmui labai reikalingos mineralinės medžiagos, ypač magnis, kalcis, natris bei kalis, nes jos yra būtinos organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti: fermentų, vitaminų, hormonų, medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai. Gaunant pakankamai mineralinių medžiagų, didėja atsparumas infekcijoms.
Taip pat jos atlieka nepamainomą darbą – palaiko šarmų ir rūgščių pusiausvyrą. Tam tikri maisto produktai, kaip mėsa ar pienas, rūgština organizmą, o šios mineralinės medžiagos veikia priešingai – šarmina jį.
Daugiau mitybos specialistės D. Rapalytės patarimų galima gauti prisiregistravus čia.